Redovisningskonsult och Revisor är inte samma sak!

Publicerades
2023-08-02
av
Gevorg Simonyan

Varje redovisningskonsults huvudvärk...

Jag har någonting att erkänna. Jag är trött på att bli kallad revisor! Det är väldigt vanligt att företagare blandar ihop redovisningskonsulter och revisorer. “Det är bara några ekonomer” kan man tänka och det kanske är sant men det är en viktig skillnad däremellan. Så nu tar vi en gång för alla och reder ut skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor.

Redovisningskonsulten, det är vi! Vår uppgift är att sköta om företagets löpande ekonomiska aktiviteter. Vi tar hand om bokföringen, hanterar skatteberäkningar, sköter löner(ibland krävs dock en specialiserad lönekonsult) och tillhandahåller finansiella rapporter samt beräkning av önskade nyckeltal. Med andra ord, vi är de pålitliga proffsen som ser till att allt rullar på som det ska, dag in och dag ut.

Revisorn kommer in i bilden efter att vi har gjort vårt jobb. Deras uppgift är att granska företagets finansiella rapporter och bokföring för att se till att allt är korrekt och i linje med gällande regler och normer.

Men här kommer en viktig sak: vissa företag, speciellt större aktiebolag, kräver en revisor enligt lag. Detta beror på olika faktorer som företagets storlek och omsättning. Däremot, för mindre företag, är det möjligt att välja bort revisionsplikten. Men även om du kan välja bort den, kan det vara bra att ha en revisor ändå. Varför? För att en oberoende granskning av företagets ekonomi kan ge värdefulla insikter och bidra till företagets tillväxt. 

Så sammanfattningsvis, en redovisningskonsult producerar bokföringen och en revisor granskar den.

Nu vet du lite mer om skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor, och när du kan behöva vilken. Men kom ihåg, vi är här för att hjälpa dig. Om du har fler frågor eller om du vill diskutera ditt företags ekonomi, tveka inte att kontakta oss. Vi gillar ett bra samtal lika mycket som vi gillar en välorganiserad bokföring!

Håll dig uppdaterad
Få hjälp med redovisning
Kontakta ossLäs mer om tjänsten
Skrivet av

Gevorg Simonyan

VD och grundare

Gevorgs intresse för entreprenörskap tar sin början i barndomens drömmar i Armenien. Redan som liten drömde han om att driva eget företag och bli entreprenör. Under årens gång växte en passion fram inom honom, en passion för service, siffror och entreprenörskap. Med dessa drivkrafter som motivation grundade han, tillsammans med sin medgrundare Elias, redovisningsbyrån Libredo.

Libredo använder cookies för att förbättra upplevelsen och analysera användningen av hemsidan.