Lagerbolag

Libredo redovisnings-tjänst

Ett lagerbolag är ett företag som har registrerats men som inte har någon verksamhet. Lagerbolag kan köpas av personer eller företag som vill starta ett bolag snabbt, eftersom det kan vara snabbare och enklare än att starta ett nytt företag från grunden.

Senast granskad
2023-08-08
av
Gevorg Simonyan

Vad är lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett företag som redan är juridiskt registrerat, men som ännu inte har någon verksamhet. Ett lagerbolag kan vara en snabb och effektiv väg till företagande för dem som vill börja bedriva verksamhet utan dröjsmål som kan uppstå vid bildandet av ett nytt bolag från grunden.

Lagerbolag är aktiebolag som registrerats hos Bolagsverket och som ännu inte har påbörjat någon verksamhet. När du köper ett lagerbolag, tar du över ägandet av bolaget och kan representera bolaget nästan omedelbart.

Varför ska man köpa ett lagerbolag?

En av de stora fördelarna med att köpa ett lagerbolag är att det ofta är snabbare och enklare än att starta ett företag från början. Ett nybildat bolag behöver genomgå en process som innefattar att bestämma företagets namn(och få det godkänt), struktur och ägarförhållanden, skapa ett aktiekapital, skriva en bolagsordning och ansöka om registrering hos Bolagsverket. Dessa steg kan ta tid och kräver en viss administrativ insats.

Ett lagerbolag är redan klart med all denna förberedande process och kan snabbt överlåtas till en ny ägare. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för företagare som snabbt behöver etablera ett företag för att dra nytta av en affärsmöjlighet, eller för internationella företag som vill etablera en närvaro i Sverige på ett snabbt och effektivt sätt.

Köpa lagerbolag eller registrera själv?

Det bör dock noteras att det givetvis medför en kostnad att köpa ett lagerbolag. Därav kan det vara fördelaktigt att bilda ett bolag den vanliga vägen om det inte finns särskilda skäl för att processen måste gå snabbt. Det bör även noteras att företaget fortfarande måste ansöka om F-skatt och momsregistrering(läs mer om Momsregistreringsnummer). Således är den enda riktiga fördelen av att köpa ett lagerbolag att företagaren får ett organisationsnummer snabbare vilket kan vara betydelsefullt under vissa omständigheter.

Granskat av

Gevorg Simonyan

VD och grundare

Gevorgs intresse för entreprenörskap tar sin början i barndomens drömmar i Armenien. Redan som liten drömde han om att driva eget företag och bli entreprenör. Under årens gång växte en passion fram inom honom, en passion för service, siffror och entreprenörskap. Med dessa drivkrafter som motivation grundade han, tillsammans med sin medgrundare Elias, redovisningsbyrån Libredo.

Libredo använder cookies för att förbättra upplevelsen och analysera användningen av hemsidan.