Leverantörsreskontra

Libredo redovisnings-tjänst

Leverantörsreskontra är ett konto i företagets bokföring som håller reda på hur mycket företaget är skyldigt sina leverantörer för varor och tjänster som det har köpt på faktura.

Senast granskad
2023-08-01
av
Gevorg Simonyan

Vad är leverantörsreskontra?

Leverantörsreskontra är ett bokföringskonto som spårar mängden pengar som ett företag är skyldigt sina leverantörer för varor och tjänster som har mottagits men ännu inte betalats för. Det fungerar som ett register över företagets skulder till dess leverantörer och representerar de belopp som företaget måste betala tillbaka inom en bestämd tid, vanligtvis inom 30-90 dagar.

Vad ingår i leverantörsreskontran?

I sin enklaste form består en leverantörsreskontra av fakturadatum, fakturanummer, fakturabelopp och betalningsvillkor. Den kan också inkludera andra detaljer som eventuella rabatter, returnerade varor och eventuella kreditnotor. När en faktura betalas minskar saldo på leverantörsreskontran med motsvarande belopp.

Förvaltning av leverantörsreskontra är en kritisk del av företagets kassaflödeshantering. Effektiv hantering av leverantörsreskontra kan hjälpa ett företag att upprätthålla goda affärsrelationer med sina leverantörer, optimera sina betalningar för att bevara kassaflödet och undvika eventuella sena betalningsavgifter eller andra kostnader relaterade till försenade betalningar.

Granskat av

Gevorg Simonyan

VD och grundare

Gevorgs intresse för entreprenörskap tar sin början i barndomens drömmar i Armenien. Redan som liten drömde han om att driva eget företag och bli entreprenör. Under årens gång växte en passion fram inom honom, en passion för service, siffror och entreprenörskap. Med dessa drivkrafter som motivation grundade han, tillsammans med sin medgrundare Elias, redovisningsbyrån Libredo.

Libredo använder cookies för att förbättra upplevelsen och analysera användningen av hemsidan.